Ce-am mai citit: Simion liftnicul (VII)
Simion liftnicul - Petru Cimpoeşu
- În mod normal, la această vîrstă, copiii nici nu ştiu ce este o stare sufletească. Asta însă nu-i împiedică să scrie despre ea ca şi cum ar şti, la fel cum fac de multe ori ziariştii, evitînd însă cu grijă să atingă subiectul propriu-zis în esenţa lui.
- Sufletul copilului este simplu: bogat în emoţii, dar sărac în sentimente.
- A-i împătăşi cuiva apropiat fericirea de a fi acolo înseamnă a-i dărui, aprofundată şi amplificată de propriile sentimente, frumuseţea acelui loc. S-ar putea spune că, descoperind-o astfel, devii, preţ de cîteva clipe, autorul, creatorul însuşi al acelei frumuseţi - adică Poet: specie ciudată de oameni pentru care frumuseţea există numai dacă e comunicată semenilor.
- (...) dacă Dumnezeu n-ar fi fost Poet, n-ar fi creat primul om.
- (...) timpul se ridica între dumnealor ca un zid de ceaţă pe care aparent îl poţi străbate uşor, dar fără să ştii în ce direcţie mergi şi de aceea chiar şi cel mai scurt drum devine un labirint.
- "Cine nu are bătrîni, să-şi cumpere". Dar eu vin şi zic: "Cine are prea mulţi, să mai vîndă din ei."
- (...) inteligentsia (iniţiaţii scriu cu ts în loc de ţ, fiindcă inteligenţia romînească, chiar şi atunci cînd foloseşte cuvinte ruseşti, le trece oleacă prin Occident).
- (...) principala defecţiune a judecăţilor lui Patapievici este că încearcă să-l deştepte pe popor demonstrîndu-i cât e de prost, în timp ce adversarii săi, un Corneliu Vadim Tudor bunăoară, reuşesc să proastească poporul repetîndu-i la nesfîrşit că e deştept - după metoada mereu eficace a şuşilor, care te împung cu cotul în coaste ca să nu simţi când îţi cotrobăie în buzunar.
- Viaţa arată că orice partid începe prin a-şi contrazice fundamentele sale doctrinare.
- (...) a fost de parcă l-ar fi aşteptat într-o gară, i-ar fi spus cîteva vorbe amabile, mai mult ar fi tăcut şi abia după plecarea trenului i-ar fi fost ciudă de toate lucrurile rămase nespuse.
- Se întreba însă dacă nu cumva tocmai acest mod năstruşnic al lui de a vorbi sau chiar îndrăzneala de a se lua la bătaie pe stradă cu un necunoscut, alături de sinceritatea uneori brutală, alteori jucată histrionic, duioşia, gesticulaţia bogată, oroarea de formalisme şi toate celelalte contrarii din care părea alcătuit o făceau să aibă atîta nevoie de el.
- Trei lucruri le-au lipsit cel mai mult romînilor pe vremea lui Ceauşescu: mîncarea, televiziunea şi chiuretajele. În consecinţă, după 1990, în aceste trei direcţii s-au făcut şi se fac cele mai multe excese.
- Nu era decît un biet suflet de femeie, uşor de amăgit, greu de convins, imposibil de schimbat.
- Ca să intri într-un partid, trebuie să fii sau fraier, sau şmecher.
- (...) descoperirea că sufletul e un fel de prăpastie de care e bine să nu te apropii prea tare.
- Credinţa ar trebui curăţată de iluzionism.
- (...) limita cunoaşterii umane este conceptul. Lumea în care trăim nu e altceva decît... o mulţime de cuvinte.
- Cel care iubeşte s-a eliberat de concepte (...) iubirea promite o formă accesibilă de infinit...
- Şi eu m-am gândit că pîinea oamenilor o face Dumnezeu, dar de împărţit bănuiesc că o împarte dracul.
- La ora trei dimineaţa, gravitaţia pământului scădea un pic, lumea devenea mai largă şi, din cauza asta, respiraţia devenea parcă mai uşoară.
- Farmecul dintotdeauna al tinerilor este că spun tot felul de prostii şi doresc din toată inima să aibă dreptate. (...) tinerii iubesc libertatea, adică: să stabileşti nişte reguli, să le recunoşti obligativitatea şi după aceea să le încalci.
- (...) sîrma joacă un rol deosebit de important în viaţa romînului. Un simplu capăt de sîrmă ţine loc de toate talentele şi darurile cu care au fost împodobite celelalte naţii.
- Iar Iliescu şi băieţii lui din FSN au făcut şi ei ce s-au priceput. Nenorocirea e că nu s-au priceput să facă mare lucru. În afară de a-i dărui poporului, cu mărinimie, scrierea cu î din a.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu